بیماری ناشی از ویروس کرونای جدید اکنون یک مشکل جهانی است که بنا به گزارشهای رسمی شیوع آن از 29 بهمن 1398 در ایران تأیید شده است. انسان همیشه با بیماریهای ویروسی مانند زگیل، سرخک، آبله مرغان، سرماخوردگی عادی و … روبرو بوده و در کشمکش با آنها راههای گوناگونی را آزموده است.
میدانیم که مهمترین ویژگی این ویروس نو پدید، خطر آلودگی محیطی بیشتر و گسترش سریعتر آن نسبت به ویروسهای دیگر است و چون تا کنون واکسن اختصاصی برای آن ساخته نشده است، باید مقاومت بدنی و روانی خود را در برابر این ویروس و پیامدهای ذهنی و هیجانی شیوعِ آن افزایش دهیم. بدین مقصود، پیشنهادهایی برای افزایش تحمل زیستی روانی افراد تندرست بر پایه حکمت طب ایرانی فراهم آوردهايم که امیدواریم بتواند به مردم سرزمین پهناور ایران کمک کند تا از گزند و آسیب این ویروس دور و ایمن باشند و امیدواریم با توکل به نیروی حق، و با عمل به دستورهای بهداشتی و توجه به توصیههای طبیعی بتوانیم با کمترین آسیب جسمی، روحی و اجتماعی از این دشواری گذر کنیم.
پیشگیری با تدابیر ساده
راههای انتقال کرونا ویروس جدید همانند سایر ویروسها و ویروس آنفلوانزا است یعنی از طریق تماس دست آلوده شده به ترشحات تنفسی با چشم، بینی و دهان و از راه قطرات تنفسی از طریق عطسه، سرفه و صحبت کردن چهره به چهره به مدت طولانی منتقل میشود؛ بنابراین استفاده از ماسک برای فرد بیمار و شستشوی مکرر دستها و صورت با آب و صابون برای سایر افراد، از مهمترین راههای پیشگیری شمرده میشوند.
به این موارد آموزشی بهداشتی در پیشگیری از آلودگی به ویروس کرونا عمل کنید و آنها را تا پایان بحران ترک نکنید:
- رعایت تدابیر بهداشتی به ویژه شستشوی مکرر دستها و پرهیز از لمس بینی و چشم ضروری است.
- دستهایتان را با آب و صابون بشویید به ویژه بعد از عطسه و سرفه یا تماس با یک حیوان یا با محیط اطراف آنها.
- از تماس نزدیک با فرد دچار به علائمی مانند سرماخوردگی، آبریزش، عطسه و سرفه خودداری کنید.
- مواد غذایی را خوب بپزید.
- مواد غذایی خام و پخته را کنار هم و در تماس با هم قرار ندهید.
- پس از تمیز کردن و قطعه قطعه کردن مواد غذایی حیوانی خام، گوشت و اجزای خوراکی دیگر گوسفند، گاو، مرغ، ماهی، میگو … ظروف، تخته و چاقویی را که استفاده کردهاید بلافاصله با آب و مواد شوینده بشویید و از تماس ظروف شسته نشده با مواد غذایی پخته، اکیداً خودداری کنید.
- هنگام تماس با حیوانات، دام، پرندگان زنده و محصولات آنها، از دستکش و ماسک استفاده کنید و پس از تماس بدون دستکش، حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
- اگر به اختلال تنفسی شامل تب و يا سرفه دچار شدید فوراً به مرکز بهداشتی درمانی مشخص و معرفی شده مراجعه کنید.
- در مکانهای عمومی تا جایی که ممکن است دست کم یک متر و نیم با دیگران فاصله داشته باشید.
- از دست دادن، درآغوش گرفتن و بوسیدن تا پایان خطر همهگیری خودداری کنید.
- دیدارهای غیرضروری را حذف کنید یا به تعویق بیندازید و از حضور در اجتماعات یا مکانهای شلوغ پرهیز کنید.
- هنگام عطسه و سرفه با دستمال یا قسمت بالای آستین یا گودی آرنج جلوی بینی و دهان را بگیرید.
- دستمالهای مصر ف شده را در یک کیسه نایلونی انداخته، درِ آن را گره بزنید و در سطل در دار بیندازید.
- درباره سالمندان عزیز (سن بالای 60 سال)، مبتلایان به آسم، برونشیت، بیماریهای قلبی- عروقی، بیماران خاص مانند مبتلایان به سرطان، ضعف سیستم ایمنی و مبتلایان چاقی مفرط باید احتیاط و مراقبت بیشتری بکار بست.
- براي مدت محدودی از مراجعه به مکانهای مقدس و زیارتی و محلهای پر رفت و آمد مثل بازارها تا حد امکان خودداری کنید، به ویژه اگر مستعد بیماری هستید یا دچار علائم تنفسی شدهاید.
منبع وزارت بهداشت و درمان